Eigenlijk raar.. Wanneer we het hebben over de Franse keuken dan weten we allemaal wel een aantal gerechten te benoemen. Hetzelfde geldt voor de Italiaanse keuken en zelfs voor de Nederlandse keuken waarbij het recept van stamppot nog geen 100 jaar oud blijkt te zijn. Hoe komt het dan dat gerechten uit bijvoorbeeld Syrië niet zo bekend zijn? En heeft de Syrische keuken eigenlijk iets waar het om bekend staat? Waarom is Andijvie stamppot, welke nog geen 100 jaar oud is bekender dan de gerechten uit Syrië?
Misschien zijn er toch meer gerechten die we kennen maar niet meteen koppelen aan de Syrische keuken. Daarnaast heeft de keuken uit het Midden Oosten de afgelopen jaren zijn echte entree pas gemaakt. Ja we kenden allemaal een broodje shoarma, falafel wisten we ook nog wel te plaatsen maar bij gerechten met een iets moeilijkere naam begonnen we al te twijfelen waar het nu eigenlijk thuis hoorde. Maar in ene kwam daar de intocht van de Humus, hoemoes, of ook wel geschreven als hummus. Een puree van kikkererwten waar u dan weer van alles aan kon toevoegen zoals kruiden en diverse smaken waardoor u weer een hele andere smaakbeleving had. In ieder restaurant, die meeging met de hype van gezonder eten zetten op de menukaart de ‘’kikkererwtenpuree’’ en iedereen had er uiteraard zijn of haar eigen sausje aan toegevoegd waardoor het nog lekkerder was.
Hetzelfde geldt voor een gerecht genaamd; Baba Ganoush. Dit traditionele gerecht uit de Libanese keuken maar zeer zeker ook de Syrische keuken wordt bereidt van aubergine. De aubergine wordt gerookt boven houtskool, waardoor het gerecht een rokerige smaak heeft. Dit traditionele gerecht komt uit de streek Levant. Nadat de aubergines boven de houtskool hebben gerookt (tegenwoordig gebeurt dit vaak in de oven of de grill) worden ze ontdaan van hun paarse vel en gepureerd. Daarna wordt er van alles aan toegevoegd zoals peper, zout, knoflook en bijvoorbeeld tijm en peterselie.
Nog een bekend gerecht vanuit de Syrische keuken is Muhammara. Dit is een saus gemaakt van rode pepers, granaatappel, broodkruim en olijfolie. Dit wordt dan vaak als een soort van broodbeleg gebruikt op lavash of turks brood.
Wellicht het allerbekendste gerecht is Lahmajoen. Echter kennen wij het als de Turkse pizza. Het verschil is dat Lahmajoen niet opgerold wordt maar in stukken wordt gesneden en als schotel wordt geserveerd. Deze wordt dan vlak voor het nuttigen besprenkeld met citroen. Dit gerecht bestaat onder andere uit: deeg, pikant gehakt, pepers, tomaat en peterselie. Vroeger werd dit gerecht vaak gegeten door Arabische sheiks wanneer zij door de woestijn reisde.
Na het lezen van deze blog komen u wellicht toch iets meer Syrische gerechten bekender voor dan u dacht! Wilt u nu ook eens proeven? Reserveer dan gezellig bij restaurant Levantine en laat u verrassen door de vele smaakexplosies die de keuken uit het Midden Oosten u te bieden heeft!